Schmidt Mária mindenkit kiosztott az SZFE-ügy kapcsán

A Terror Háza Múzeum igazgatója nem nézi jó szemmel, hogy szerinte túl idős tanárok tanítják a művészeket.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum igazgatója.
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum igazgatója. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet a ’70-es évektől kezdve kisajátította magának egy baráti társaság – rokonok, üzletfelek -, és ezek „ülnek rajta” a mai napig

– vélekedett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója hétfőn a Kossuth rádióban.

Az SZFE erőszakos kormányzati elfoglalása és autonómiája ellen múlt hét óta egyre többen tiltakoznak itthon és világszerte. Az egyetemfoglaló hallgatók mellett kiállt Alföldi Róbert, vasárnap pedig nagy tömeg tiltakozott élőlánccal a fideszes berkekben „modellváltásnak” nevezett átalakítás ellen. Az intézményért Mundruczó Kornél világhírű magyar filmrendező és társai is kiálltak, tettüket a győri Fidesz egyszerűen csak hányásnak minősítette.

Schmidt Mária ebben a hangulatban kezdett el arról magyarázni, hogy szerinte az SZFE-n bezártság, az „új impulzusuknak való nyitottság kizárása” van.

„Megdöbbenve vettem tudomást arról, hogy bejelentik sorra olyan színházi rendezők, meg olyan, az egyetemen tanító emberek a távozásukat, akik 76-77 évesek. Nem is tudom, hogy miért vannak még ott”

– méltatlankodott a kormánypárt 66 éves matrónája, hozzátéve, nincs azzal gond, ha egy ilyen korú tanár egyszer-egyszer tart egy előadást, de hogy ő tanítsa a művészeket a 21. században, az szerint alapvető kérdéseket vet fel.

Hozzátette, nem hiszi el, hogy egy olyan színművészeti egyetemre lenne szükség Magyarországon, amelyik a ’70-es években „kapott utoljára fényt”. Úgy látja, az egyetem a nemzeti kérdéssel szemben távolságot tart, hiszen senkit nem enged be, ami azt jelzi, hogy ott csak kizárólagosságokban gondolkodnak.

Kifejtette még a propagandarádió hallgatóinak, a világ számos pontján magánképzés formájában oktatják a színészeket,

és azon is érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme az állami finanszírozásnak Magyarországon.

Kapcsolódó hírek