Egy 15 éves magyar srác lett a világ legjobb ifjú madárfotósa

Koncz-Bisztricz Tamás.
Koncz-Bisztricz Tamás. Fotó: Facebook/Koncz-Bisztricz Tamás

A 15 éves Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának a Bird Photographer of the Year nemzetközi fotópályázatán – számolt be a sikerről a Turista Magazin.

Tamás az első helyet az „Az élet bölcsője” című drónfelvételéért kapta:

Koncz-Bisztricz Tamás: Az élet bölcsője.

Koncz-Bisztricz Tamás: Az élet bölcsője.Fotó: Turistamagazin.hu

A képen tőkés récék láthatók, ahogy egy a Tömörkény és Pálmonostora között megbúvó szikes tóban úszkálnak, fentről pedig a tükröződő égbolt és felhők mellett jól látszik, ahogy a kacsák felkavarják a tóban nemcsak az iszapot, hanem a jellegzetes színeket okozó rétegeket is, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagok bomlása során keletkeznek – olvasható a Turista Magazin cikkében.

A lapnak Tamás elmondta, hogy az ilyen érintetlen, elzárt területeken a drónnal ügyesen kell bánni, hiszen a fotós nem akarja megzavarni az ott lévő madarakat. Egyrészt egy olyan drónt használ, ami nem okoz riadalmat a madaraknál, hiszen a gép alakja, színe és hangja nem hasonlít egyik ragadozóra sem, másrészt, hogy a lehető legkisebb zajjal járjon a művelet, olyan repülési technikát alkalmaz, amelyet természetvédelmi őrök is használnak a madarak populációjának megfigyelésére és számlálására.

A versenyre egyébként 63 országból 13 500 fotót küldtek be. A nívós megmérettetésnek több magyar résztvevője is volt. A Figyelem a részletekre kategóriában Tökölyi Csaba szerzett még ezüstérmet.

Kapcsolódó hírek