Semjén: legyen mindenki a saját helyén kis Szent István

Toldi Éva, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője, miután átvette a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat az Országházban 2019. augusztus 19-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Toldi Éva, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője, miután átvette a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat az Országházban 2019. augusztus 19-én. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Mónus Márton

A Szent István-i mű az a küldetés, hogy építsük az országot – magyarázta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott hétfői díjátadón, az Országházban.

A nemrég Harrach Péterrel 2,7 millió forint közpénzből Szentpétervárra látogató Semjén hangsúlyozta: akkor folytatjuk Szent István országépítő nagy művét, ha mindenki megteszi a saját helyén azt, ami az ő speciális küldetése.

„Ha mindenki a saját helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik, akkor tudjuk folytatni Szent István király országépítő művét” – fogalmazott.

A politikus hozzátette: egy kis létszámú nemzet számára csak akkor van megmaradás, ha minden tagjában benne él a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni.

Nincs még egy nemzet, amelynek uralkodóháza annyi szentet adott volna a katolikus egyháznak, mint az Árpád-ház, vagy arányait tekintve annyi Nobel-díjas tudósa lenne, mint a magyarságnak – mesélte Semjén Zsolt.

Kapcsolódó hírek