Engedett a nyomásnak a Lidl, megemelte a dinnye árát

A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének matricájával ellátott görögdinnyék az ormánsági dinnyét népszerűsítő kóstolón a pécsi Kossuth téren 2019. július 19-én.
A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének matricájával ellátott görögdinnyék az ormánsági dinnyét népszerűsítő kóstolón a pécsi Kossuth téren 2019. július 19-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

20 forinttal 119 forintra emelte a görögdinnye kilogrammonkénti árát a Lidl, miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Dinnyetermelők Egyesülete is

tiltakozott, amiért az áruházlánc alacsony áron kínálta a gyümölcsöt.

Az agrárkamara szerdán rágott be az üzletláncra, mivel szerintük a dinnyeszezon közepén meghirdetett „árletörő akció” kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek. Érvelésük szerint

a Lidl által alkalmazott 99 forintos kilogrammonkénti ár mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani, szerintük kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne csak árusítható.

A kamara azt is állította, az akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárlókat becsapja, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, „nem hagy náluk elég bevételt” a minőségi dinnye termelésére.

A Lidl szerint a beszállítók kérték

A Lidl csütörtökön közölte: azért csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mert a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete azonban cáfolta, hogy a termelők érdeke lenne az akciózás.

A Lidl az áremeléssel kapcsolatban nem adott bővebb információt, a görögdinnye új ára péntektől-vasárnapig érvényes az áruház honlapja szerint.

Kapcsolódó hírek