Külföld

625 millió forint dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonnak

Baleset

Nagy baleset a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, teljes útlezárás

Belföld

A Rábában találták meg Szentgotthárd fideszes alpolgármesterének holttestét

Az év csillaghullása érkezik a jövő héten

Meteor (b), a Mars (k) és a Tejút (j) a felvidéki Gömöralmágy felett 2018. augusztus 12-én.
Meteor (b), a Mars (k) és a Tejút (j) a felvidéki Gömöralmágy felett 2018. augusztus 12-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka várható a Perseidák meteorraj tetőzése. A Persus csillagkép felől érkező meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradó éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szerint sajnos a Hold állása miatt idén nem túl kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére.

A telehold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni

– mondta a csillagász, hozzátéve, hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

Amennyiben valaki a városban szeretné megfigyelni az égi jelenséget, mindenképpen érdemes olyan helyszínt találnia, ahol körkilátás van és nincsen közvetlen zavaró fényforrás. A szakember szerint fontos, hogy a hullócsillagok megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen távcsőre, azok szabad szemmel láthatók a legjobban.

Budapesten, Csillebércen, Kecskeméten is lesheted

„Hullócsillagok éjszakája” elnevezéssel idén is több fővárosi és vidéki helyszínen rendeznek programokat. Augusztus 9-én és 11-én Csillebércen a Budai Szabadtéri Színházban koncerttel és tudományos előadással készülnek, hétfőn pedig Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, valamint a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyparkban várják égi kalandozásra az érdeklődőket, emellett lesznek programok a Zselici Csillagparkban is.

A csillagász beszámolt arról, hogy ezekben a napokban zajlik Keszthelyen a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia, amelyre csaknem félszáz országból érkeztek középiskolás diákok, hogy összemérjék csillagászati és asztrofizikai tudásukat.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!