Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Leépítésekre készül a Bosch, magyar munkavállalókat is érinthet

Leépítésekre készül, és az autógyártás stagnálására számít a következő években a Bosch, a világ legnagyobb autóipari beszállítója – mondta Volkmar Denner, a cég igazgatótanácsának elnöke a Süddeutsche Zeitungnak.

Denner szerint az új autók piaca jóval gyengébben fejlődik, mint ahogy egy éve gondolták. Az idén eddig Európában, Indiában, Kínában, az Egyesült Államokban,

„gyakorlatilag mindenütt visszaesés volt”, helyenként tíz százalékot meghaladó mértékben

– mondta a vezető, hozzátéve, „a kilátások nem jók”.

A Bosch ezért úgy látja, hogy a következő években stagnálni fog az autógyártás, csökken a dízeles kocsik piaci részesedése, és a 2015-ös dízelbotrány is megviseli a céget. Mindennek pedig lesznek kihatásai a munkatársakra, főleg a dízeltechnológia terén.

Mint fogalmazott, egyelőre nem tudni, hogy mekkora leépítésre lesz szükség, de igyekeznek majd a lehető legkíméletesebben eljárni, például a korai nyugdíjazás lehetőségeinek kihasználásával vagy az időszakosan foglalkoztatottak számának csökkentésével.

Az elnöke beszélt arról is, hogy a világszerte nagyjából 400 ezer embert – Magyarországon 13 ezernél is több munkavállalót – foglalkoztató csoport az idén nem tudja tovább növelni nyereségét, árbevétele pedig a tavalyi szinten lesz a jelenlegi számítások szerint.