Több megyére narancs figyelmeztetést adtak ki a várható heves viharok miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két megye kivételével mindenütt figyelmeztetés él a délután érkező zivatarok miatt, melyeket egy markáns hidegfront szállít.

A prognózis szerint csütörtökön 31 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, emellett a déli, kora délutáni órákban nagyon erős lehet az UV-sugárzás is.

Mindeközben egy hidegfront érkezik észak felől, hatására átmenetileg megnövekszik a felhőzet és az alábbi térképen zölddel jelölt tájakon délután nagyobb eséllyel, elszórtan alakulhat ki zivatar (északkeleten akár heves zivatar is), másutt valamivel kisebb rá az esély.

Napsütéses jó reggelt! ☀️☕️Ma még hőségre készülhetünk! A napos időben általában 31 és 36 fok közé melegszik fel a…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Wednesday, June 26, 2019

A hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, amelyek környezetében viharos (65-90 km/h) széllökés, jégeső (<2 cm átmérő) és lokálisan felhőszakadás (10-20, keleten akár >30 mm csapadék) előfordulhat. Keleten néhol heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 km/h feletti széllökés, valamint nagy méretű jég (>2 cm átmérő) is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra veszélyjelzést adott ki csütörtök délelőtt a várható zivatarok miatt, négy megyére másodfokú, narancs riasztás van érvényben:

Forrás: met.hu

A meteorológusok szerint a front mögött a következő éjszaka folyamán már mindenütt 20 fok alá hűlhet a levegő.

Kapcsolódó hírek