Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Százmilliárdokra büntetheti Magyarországot Brüsszel a korrupt közbeszerzések miatt

Magyar delegáció érkezett kedden Brüsszelbe – értesült a 24.hu, a lap szerint azért, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat, mivel az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél talált szabálytalanságok miatt.

Úgy tudni, a 2015-2017-es időszakból 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést megvizsgálva

az Európai Bizottság 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót.

A 24.hu azt írta, volt köztük egy sor olyan építési beruházás, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Az Európai Bizottság az egymást követő ellenőrzések során nem tapasztalt javulást a közbeszerzések ellenőrzésének magyarországi rendszerében, rendszerszintű hibák merültek fel, a 2014 eleje és 2018 vége között időszak minden közbeszerzése érintett – írják.

A lap szerint 5 százalék feletti hibaarány felett Brüsszel akár fel is függesztheti a támogatásfolyósítást. Eddig azonban ez nem történt meg, azért, hogy a szabályos működést ösztönözzék. A 24.hu viszont úgy tudja, a Brüsszelbe utazott magyar delegáció 10 százalékos átalánykorrekciót szeretne,

ami a vizsgált időszak 4000 milliárd forintnyi közbeszerzésénél még így is 400 milliárd forintos büntetés.

Szakértők szerint azonban ennél is keményebb büntetés jöhet súlyosabb szabálytalanságok miatt, projektenként 25, de akár esetenként – mint Tiborcz István egykori érdekeltsége, a közvilágítás-szerelő világbajnok Elios Zrt. esetében – 100 százalékos támogatás-megvonás is előfordulhat. Az átlagosnak számító, 25 százalékos büntetéssel számolva egyébként 1000 milliárd forintra rúgna a büntetés,

amit nyilván nem a közbeszerzéseken megtollasodott kormányközeli oligarchák fognak állni, hanem a magyar állam, közelebbről az emberek.