Szuper az informatikai rendszer, mindent begyakorolt a választási iroda az EP-választásra

Sikeres volt a választási informatikai rendszer csütörtöki főpróbája: a választási apparátus begyakorolta a választásnapi feladatait, hogy ezeket az éles helyzetben alkalmazhassa – magyarázta a Nemzeti Választási Iroda a május 26-i európai parlamenti voksoláshoz kapcsolódóan.

Mint írták, a választási informatikai rendszer – mely márciusban még lehalt – megfelelő teljesítményű, és eleget tesz a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeknek. Az informatikai rendszer főpróbája reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével. Minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is.

A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor és 18.30-kor összegzik majd,

az eredményeket azonban egy európai uniós szabály miatt csak 23 órakor hozhatják nyilvánosságra,

mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök.

A Nemzeti Választási Iroda azt is elárulta, az EP-választáson bővített védelmi megoldásokat alkalmaz a különböző típusú kibertámadások kivédésére. Kialakította és működteti a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot, amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket.

Kapcsolódó hírek