Bűnügy

Leszámolás? Egymásnak esett két csapat Pécs belvárosában, két férfit elgázoltak – videón az eset

Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Bűnügy

Meggyilkoltak egy házaspárt Újpesten, őrizetbe vették a fiukat

Megdöbbentő forróságot mértek az északi-sarkkörnél

Szokatlanul magas és alacsony hőmérsékletek egyaránt jellemzik ezekben a napokban Európa időjárást, ráadásul nem is ott, ahol számítanánk rá: az Időkép azt írja, az északi sarkkörhöz közeli Kojnasnál 31,2 fok volt vasárnap, miközben például Olaszországban nem mutatott többet 20 foknál a hőmérő.

Forróság Kojnasnál.

Forróság Kojnasnál.Forrás: meteociel.fr

A szakemberek szerint az anomália a kontinens felett uralkodó áramlási viszonyoknak tudható be. Jelenleg ugyanis „meridionális áramlás dominál”, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő – írják.

Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut. Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg, ezért miközben nálunk hideg van, északon meleg – összegzi az Időkép.

Hazánk hőtérképe is meglehetősen furán fest egyébként most. Hétfő kora délután a Dunántúlon gyakorlatilag ősz volt, sokfelé 9-10 fokot mutatott a hőmérő, miközben az Alföldön 25 fokig emelkedett a hőmérséklet:

hoterkep

Fotó: Időkép

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!