Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról

Fészkét építi egy füsti fecske (Hirundo rustica) Karancslapujtőn 2018. április 25-én.
Fészkét építi egy füsti fecske (Hirundo rustica) Karancslapujtőn 2018. április 25-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Feleannyi fecske van ma Magyarországon, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, kétmillióval kevesebb van belőlük hazánkban, mint korábban

mondta a Magyar Madártani Egyesület szóvivője az ATV-nek.

Orbán Zoltán szerint 2010 volt a mélypont, azóta nő ugyan a kedvelt madarak száma, de még így is sokkal gyérebb a populáció, mint amilyen régen volt.

A madarak száma elsősorban a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölők miatt csökkent.

Pedig minden egyes fecske évente legalább 1 kiló rovartól szabadít meg bennünket, ami – ha azt vesszük, hogy Magyarországról 2 millió fecske hiányzik –, azt jelenti, hogy 2 ezer tonna rovar marad a nyakunkon. És ide tartoznak a legjelentősebb mezőgazdasági kártevő rovarok, illetve a betegségeket terjesztő szúnyogfajok – magyarázta a szakember.

A fecskék megmentéséért egyre többfelé indul fecskementő akció, Székesfehérváron a napokban 100 műfészket helyeztek ki a madaraknak, a kezdeményezéshez negyven intézmény csatlakozott. Újpesten az Állatmentő Liga kerámiafészkekkel próbál gátat szabni a fecskepopuláció csökkenésének. Tamásiban pedig 200 mesterséges fészekkel segítik a madarak fészkelését.