Bűnügy

Halálra vert egy idős nőt egy fiatalkorú férfi Borsodban

Belföld

Ököllel ütötte Puzsér Róbertet a kormánymédia díszcigánya

Bűnügy

Nyomoz a rendőrség, miután egy felügyelő úgy felrúgott egy kisfiút Szolnokon, hogy fejre esett

Eltűnhetnek jövőre a fecskék Magyarországról, és ez csak a kisebbik baj

2000 tonna rovar maradhat a nyakunkon, mert a magyarokat zavarja a csicsergés és a madárkaka.

Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon, és ha nem történik jelentős változás, akkor hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a kedvelt és rendkívül hasznos madarak. Minderről Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője beszélt szerdán az M1-en.

Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg, ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a „nyakunkon”

– mondta a szakértő.

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek – fűzte hozzá, figyelmeztetve arra, hogy a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette.

Ezért csökkent a fecskék száma

  • A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, illetve az agrárkemizálás;
  • a második helyen áll a klímaváltozás,
  • és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság „fecskék iránti toleranciájának” csökkenése.

Utóbbi azt jelenti, hogy a magyarok a figyelmeztetések és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. „Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is” – magyarázta a természetvédő, hozzátéve, hogy

a tömeges elkövetések hátterében szinte mindig az önkormányzatok állnak.

A fecskefészkeket általában azért verik le, mert azt mondják, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt mint bármilyen más ürülék. „A településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – hangsúlyozta Orbán Zoltán, hozzátéve, hogy a fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém, fa vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható.

A szakember szerint sokszor csupán azért is leverik a fészkeket, mert a madarak csicseregnek, ami zavarja az embereket.

Ha nincs fecske, vegyszer lesz

Azzal nem számolnak, hogy ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni a kémiai idegmérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak és minket is megmérgeznek – figyelmeztetett a természetvédő, aki szerint a fecskék védelmében a lakosság toleranciájának növelése mellett fontos lenne, hogy változtassanak a szúnyogirtás szabályain is, a jelenleg 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogírást 100 százalékra kellene növelni.

„Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!”

– kérte a lakosságot Orbán Zoltán, emellett felhívta a figyelmet arra is, ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor fotózza le, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának.

Ez is érdekelhet:
Megfojtotta barátnőjét egy szegedi nő, elásta a kertben, majd beköltözött a házába

Kapcsolódó hírek

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Lezárt dobozban tett ki valaki négy fecskét a tűző napra

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról

Nem szülnek a magyarok: soha nem született olyan kevés gyerek, mint idén áprilisban

Megeszi a Fideszt a méreg: Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van, ami az élhetőséget illeti

Lopnak, aztán még utána is lopnak: 5000 forint lesz a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjára a belépő

Figyelem, lopnak: 4,3 milliárdból épül madárszínház a Hortobágyon

Megindult az árhullám Budapest felé, elsőfokú készültséget rendeltek el