Titokban módosult a paksi hitelszerződés, hivatalosan is csúszik a beruházás

Titokban módosult a paksi hitelszerződés, hivatalosan is csúszik a beruházás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az eredetileg tervezettnél később kezdődhet a 10 milliárd eurós orosz hitel törlesztése a paksi bővítést illetően, miután az Mfor.hu szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek sikerült nagy csendben módosítani a szerződést.

A pénzügyminiszter vélhetően az elmúlt két hétben ült tárgyalóasztalhoz. Erről viszont mérhetetlen hallgatás volt, a cikk szerint ugyanis nem akarták kormányoldalról nagy dobra verni az újratárgyalást, mivel Orbánéknak elég kínos a bővítés csúszása.

Most viszont, hogy módosult a szerződés, a projekt dokumentuma is rögzíti a csúszást. Az Mfor.hu úgy tudja, a hitel utolsó részletének rendezése is az új helyzethez igazodik, a kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások.

Megjegyzik, az eredeti tervek szerint 2025 körül már üzemelnie kellene az új blokkoknak, ehhez képest a tényleges munkálatok még mindig nem indultak meg, a cikk szerint a felvonulási épületek sem állnak. Korábban, mikor a 20-22 hónapos csúszást lebegtették, az volt a kormányoldali álláspont, hogy ezt még be lehet hozni.

Kapcsolódó hírek