Kivágták Magyarország egyik legidősebb, védett területen álló erdejét

A kivágott erdő.
A kivágott erdő. Fotó: WWF Magyarország

Magyarország egyik legidősebb, a Bükki Nemzeti Parkban, természetvédelmi oltalom alatt álló 180 éves bükkösében tarolt le egy hektárnyi erdőt az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság – írja a WWF Magyarország.

A természetvédő szervezet szerint hazánk egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj példányainak adott otthont.

Hozzáteszik, a kitermelt mintegy 600 köbméter faanyag – részben éppen a fák igen magas kora miatt – nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának alkalmas.

Bükki Nemzeti Park,bükkös,WWF

Fotó: WWF Magyarország

A WWF Magyarország 2016-ban publikált elemzése szerint a 180 évnél idősebb erdők területe országosan nem éri el az 1000 hektárt – ami az országos erdőterületnek kevesebb, mint fél ezreléke.

„Sajnos tény, hogy Magyarország természeti és turisztikai szempontból legértékesebb erdeinek fennmaradása még a nemzeti parkokban, védett területen sem minden esetben biztosított. Az idős erdők felbecsülhetetlen értéket képviselnek, amelyek újbóli kialakulásához több emberöltőnyi idő szükséges”

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Kapcsolódó hírek