Külföld

Friss hírek érkeztek Fico állapotáról, ezt lehet tudni csütörtök délben

Belföld

Rendesen betojhattak: Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten

Baleset

Megtalálták a verőcei tragédia negyedik áldozatát

Végleg kitiltott a Facebook több szélsőjobbos uszítót

Milo Yiannopoulos brit politikai kommentátor, kiadó, médiaszemélyiség, blogger, újságíró és szerző, a Breitbart News volt főszerkesztője előadása a budapesti Bálnában 2018. május 25-én.
Milo Yiannopoulos brit politikai kommentátor, kiadó, médiaszemélyiség, blogger, újságíró és szerző, a Breitbart News volt főszerkesztője előadása a budapesti Bálnában 2018. május 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyűlöletbeszéd miatt véglegesen kitiltott több szélsőjobboldali véleményvezért a Facebook vezetése a közösségi oldalról – jelentette be a cég csütörtökön San Franciscóban. A tiltás a Facebook leányvállalatának, az Instagramnak a platformjára is érvényes.

Az elsősorban zsidóellenes megnyilvánulásairól hírhedt Louis Farrakhan mellett kitiltották a közösségi platformokról Alex Jones és Milo Yiannopoulos szélsőjobboldali publicistákat is, akik a Facebook megítélése szerint összeesküvés-elméleteik miatt váltak méltatlanná arra, hogy publikálhassanak. Alex Jones összeesküvés-elméleteket terjesztő Infowars nevű oldalát 2018 augusztusában már kivágta a Facebook, de az Instagramról mostanáig nem.

Milo Yiannopoulos tavaly Schmidt Máriáék meghívására Magyarországon is parádézott 5,5 millió forintért.

A Facebook szóvivője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta:

„Ideológiai tartalmuktól függetlenül mindig betiltottuk azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy támogatnak. Széles körben vizsgáljuk e szabály potenciális megszegőit, és ez vezetett mai döntésünkhöz az említettek oldalainak eltávolításáról.”

Alex Jones internetes portálján „tisztogatásnak” minősítette a kitiltást.

A Facebook korábban ígéretet tett arra, hogy erőteljesebben lép fel a platformjain megjelenő gyűlöletbeszéd ellen. Ennek megfelelően az idén márciusban a fehérek felsőbbrendűségét hirdető személyeket és szervezeteket tiltott ki.

Különböző emberi jogi szervezetek már két év óta – lényegében a virginiai Charlottesville városban történt összecsapások óta – arra ösztökélik a Facebook és más internetes platformok működtetőit, hogy erőteljesebben lépjenek fel a gyűlöletbeszéd ellen. Érvelésük szerint a Szilícium-völgynek, vagyis a nagy techcégeknek is állást kell foglalniuk az erőszakos és a rasszista hátterű konfliktusokban.

Jones és Yiannopoulos mellett a Facebook csütörtökön más, Amerikában ismert olyan szélsőjobboldali személyeket is kitiltott, mint Paul Joseph Watson, Paul Nehlen vagy Laura Loomer.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!