Kimondta a Kúria: átverte az embereket a Fidesz-KDNP

A Momentum panasza nyomán a Kúria felülvizsgálata megállapította, hogy megtévesztő aláírásgyűjtést folytattak a Fidesz-KDNP aktivistái az EP-választási aláírásgyűjtés során.

Az ellenzéki párt azért panaszolta be az aláírásgyűjtést, mert a kormánypártok úgy állították be a támogatói, illetve adatbázisépítésre is használható íveket, mintha azok aláírásával az EP-választási regisztrációt írná alá a gyanútlan Fidesz-hitű. A módszerről a Momentum videót is készített.

A hvg.hu most azt írja, a Nemzeti Választási Bizottság a dolgot még rendben lévőnek találta, a Momentum azonban a Kúriáig vitte az ügyet, ott pedig az a döntés született, hogy

„a választópolgárok az elhangzott tájékoztatás ellenére aláírásukkal valójában nem a Fidesz-KDNP jelöltállítását támogatták, ebből adódóan megállapítható, hogy a jelölő szervezet nevében eljáró személyek olyan tevékenységet folytattak, amely a választópolgárok megtévesztésére alkalmas volt”.

Emellett a Kúria az adatbázisbővítésre is tett egy elmarasztaló megjegyzést, mivel, ezeket az íveket nem kell megsemmisíteni, így pedig választói adatbázist alakíthatnak ki segítségükkel.

Kapcsolódó hírek