Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Darák Péter, a Kúria elnöke kezet fog a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián az Országházban 2019. április 24-én.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) és Darák Péter, a Kúria elnöke kezet fog a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián az Országházban 2019. április 24-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Markáns véleménnyel rendelkezik a bírói függetlenségről Kövér László, melyet ki is fejtett egy konferencián, ahol éppen a magyar bírói függetlenséget garantáló törtvény 150. évfordulóját ünnepelték.

A házelnök a hvg.hu szerint az Országgyűlésben tartott eseményen azt mondta,

„a bírói függetlenség nem abszolút és öncélú, valamint a bíró nem lehet független az államtól, annak „nem külső tartozéka”.

Az ellenzéki képviselőket lelkesen büntető Kövér a mai állapotokra is kitért beszédében:

„ma a globalizmus nevében a demokratikus nemzeti államok felszámolása, az Európa erőforrásai feletti ellenőrzés megszerzése a cél az európai politikában”

– magyarázta, és az alufóliasisak-díjas házelnök még hozzátette:

elvi éllel kijelenthetjük, hogy az eljáró bíróságok csakis a magyar állam vagy az Alaptörvény szerint „Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét” megtestesítő Szent Korona nevében hozhatják meg ítéleteiket.

Darák Péter, a Kúria elnöke ugyanitt arról beszélt, hogy szerinte a magyar bírói függetlenség 99 százalékos, és csak azért nem mond 100 százalékot, mert azt nem illik. Magyarországon működik a bírói függetlenség kiérlelt garanciarendszere, nincs olyan ember, aki odamehetne egy bíróhoz és megmondhatná neki milyen ítélet szülessen – mesélte a főbíró.

Kapcsolódó hírek