Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

2 milliárd forintot ad a magyar állam két mexikói templom újjáépítésére

„Nekünk Magyarország az első”, csak még előtte Mexikó is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mexikóban kujtorog Szijjártó Péter, ahol gazdasági kérdésekről tárgyal, valamint megállapodást ír alá két katolikus templom újjáépítésének kétmilliárd forintos támogatásáról, melyet már tavaly novemberben beharangozott a kormány.

Ezt maga a miniszter újságolta el telefonon az MTI-nek, és arról is magyarázott, hogy a magyar kormány 2015-ben indította el a déli nyitás politikáját, amelynek hangsúlya a gyorsan növekvő gazdaságú latin-amerikai országokkal történő együttműködésen van. A külgazdasági és külügyminiszter úgy látja, a program kifejezetten eredményes, aminek jó példája a mexikói-magyar kapcsolat.

Mexikó azért is fontos Magyarországnak, mert a világ második legnagyobb katolikus országa. Ez fontos kapocs az ezer éve keresztény Magyarországnak – magyarázta Szijjártó a több mint tízezer kilométerre lévő országról, és felidézte, hogy 2017-ben súlyos földrengés pusztított Mexikóban, amely komoly károkat tett a templomokban is.

A miniszter ennek kapcsán minden magyar honfitársát megnyugtatta:

megállapodást ír alá még kedden Alejandra Fausto kulturális miniszterrel két katolikus templom felújításának kétmilliárd forintos támogatásáról.

Az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában.

Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak

– magyarázta Szijjártó, máris más megvilágításba helyezve, hogy eleve miért is nem volt semmi értelme jobb helyet keresni annak a 2 milliárd forintnak.