Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

A magyar kormány arra kérte Szlovéniát, akadályozza meg, hogy Orbánról karikatúra jelenjen meg

A külügy azt hitte, Szlovéniának is ők diktálják a „sajtószabadságot”, elhajtották, mint a magzatvizet.

Diplomáciai levélben kéri a magyar kormány Szlovéniát, hogy akadályozza meg, hogy a jövőben karikatúra jelenhessen meg Orbán Viktorról a helyi sajtóban – írja a Magyar Narancs a szlovén Mladina nyomán, melynek egy március végi száma csapta ki a biztosítékot Orbánéknál.

A Mladina ominózus címlapján náci vezérként ábrázolták a magyar miniszterelnököt, amint a szlovén szélsőjobb, az SDS vezetői dörgölőznek hozzá:

A Mladina címlapja, ami kiverte a biztosítékot.

A Mladina címlapja, ami kiverte a biztosítékot.Fotó: mladina.si

A címlap miatt a ljubljanai magyar nagykövet, Szilágyiné Bátorfi Edit ragadtatta el magát, mire a lap szerkesztősége fricskaként készített egy újabb borítót, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival.

A Magyar Narancs azt írja, a magyar nagykövet egy diplomáciai jegyzéket is átadott a szlovén Külügyminisztériumnak, mert szerinte a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, rontja a két ország kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és

arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

A magyar külügy példátlan cenzúra-próbálkozásának híre visszajutott a laphoz is, amely ezúttal a levelet tette címlapjára:

Petek je. Zunaj je nova Mladina! Madžarska je zahtevala od slovenskega zunanjega ministrstva pomoč pri sankcioniranju…

Posted by Mladina on Thursday, April 4, 2019

A Mladina azt is hozzáteszi, a szlovén külügy természetesen nem támogatta Szilágyiné ötletét. A minisztérium azt válaszolta, a szlovén kormánynak nem áll szándékában beleszólni abba, hogy mi jelenik meg a lapokban, hogy a szerkesztőségeknél ki dolgozik, ahogy az újságok tartalma sem érdekli.

A levél a szlovén lap szerint tisztán megmutatja mi zajlik Magyarországon. „Szégyen, hogy az Európai Néppárt képtelen volt kizárni a Fideszt” – írják, és hozzáteszik, hogy a levél a bizonyítéka annak, hogy milyen súlyos a helyzet Magyarországon, és ezzel valamit kezdenie kell Európának:

„egy ország, amely fel mer szólítani egy másik kormányt, hogy lépjen fel újságírók ellen, komoly biztonsági fenyegetést jelent az egész régióra”.