Új mobilapp érkezik ősztől, ami életeket menthet

A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat mentőhívást megkönnyítő és a segítségnyújtást gyorsabbá tevő ÉletMentő applikációja a magyarországi bevezetését bejelentő sajtótájékoztatón az Országos Mentőszolgálat Budapesti Mentésirányító Központjában 2019. április 4-én.
A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat mentőhívást megkönnyítő és a segítségnyújtást gyorsabbá tevő ÉletMentő applikációja a magyarországi bevezetését bejelentő sajtótájékoztatón az Országos Mentőszolgálat Budapesti Mentésirányító Központjában 2019. április 4-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Új mobilapp segíti a mentők munkáját ősztől; az ÉletMentő alkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi majd a mentőhívást a segítségre szorulók számára.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója ma egy sajtótájékoztatón azt mondta, az applikáció azért lesz jó, mert

nagyban megkönnyíti a mentők munkáját, hiszen az előre feltöltött fontosabb egészségügyi adatokat (vércsoport, cukorbetegség, életkor, gyógyszerérzékenység) a diszpécserközpont azonnal látni fogja.

Ezen kívül az alkalmazás elsősegélynyújtáshoz szükséges információkat is tartalmaz, de a tervek szerint látható lesz rajta a bajba jutotthoz legközelebb eső sürgősségi ellátóhely, patika és gyermek sürgősségi osztály is.

A főigazgató szerint a rendszer a segítséget kérő pontos helyét is meghatározza, de jelzi azt is, ha telefonja lemerülőben van, így a mentődiszpécser nem fog hívást kezdeményezni a készülékre.

Az applikációval a mentők egy gombnyomással hívhatók, és az előre feltöltött betegadatok a helykoordinátával együtt jelennek meg az úgynevezett mentési lapon a diszpécserközpontban.

Az alkalmazást fejlesztő Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese arról beszélt: az applikáció Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már működik, és az ott szerzett tapasztalatokat felhasználták a magyar változat fejlesztésében.

Egyelőre az alkalmazás lokalizációja zajlik, és mind Android, mind iOS rendszeren ingyenesen elérhető lesz – hogy mikor, arról egyelőre nincs közelebbi információ, valamikor ősszel kerül majd fel az appstore-okba.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek