Baleset

Három halálos áldozata van az iváncsai akkumulátorgyár-építésnek

Közlekedés

Ingyenes lesz a tömegközlekedés januártól ebben a magyar városban

Időjárás

Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Döglött egeres, egérszaros, penészes húsüzemre csapott le a Nébih Békésben

Harta ViktorHarta Viktor

Rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, mivel mindegyik helyszínen olyan állapotokat találtak, hogy attól hónapokra elmegy az ember étvágya.

A hivatal közleménye szerint az első helyszínen, a pácolt sonkát, zsírt és töltelék árut előállító létesítményben mindenütt nagyfokú takarítatlanságot tártak fel. Az ajtók és a hűtőkamra ajtók a szennyezettségtől feketék voltak, míg a padozat több helyiségben repedezett, a mennyezet a folyosón pedig penészes volt. A meleg vizet szolgáltató gázbojlerek nem működtek, a vegyszerek, a kéztörlők hiányoztak, a sertések hasításához használt fűrész erősen szennyezett, rozsdás volt.

Az üzem által gyártott húskészítmények és fellelt élelmiszerek közül 5072 kg nem nyomon követhető, illetve lejárt tételt a szakemberek kivontak a forgalomból és megsemmisíttettek. A hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.

Egy másik Békés megyei húskészítmény-előállító létesítményben – a higiéniai hiányosságokon túl –

egérürüléket, valamint a rágcsálófogóban élő és elpusztult egeret is találtak a Nébih szakemberei.

A hatóság itt is azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét, emellett 2,6 tonna nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint penészes terméket vont ki a forgalomból.

Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai többek között a fűszerraktárban jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket találtak, a padozaton, a polcokon és a fűszerkimérésre használt eszközökön egyaránt, a helyiség két sarkában pedig ragacsos rágcsáló élvefogó csapdát, egyikben még élő, másikban elhullott egérrel.

A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység tevékenységét és elrendelték a fellelt 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt, illetve penészes termék forgalomból való kivonását, valamint az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat. A vállalkozások adatai elérhetőek a Nébih honlapján, a jogsértések listáján.

Ezek is érdekelhetnek

Vírus terjed Horvátországban, figyelmeztetik a turistákat

Népszerű kávét hívtak vissza a forgalomból – műanyag vagy fémdarabok lehetnek benne

Fidesz: Gyurcsányék háborúba sodornák az országot, elajándékoznák fegyvereinket!

Kiderült, a szalmonellás belga csokit is nekünk, magyaroknak köszönheti a világ

Százból csak 6 fiatal dolgozna még 2033-ban is Magyarországon

Rovarral szennyezett rizst hívott vissza a Spar