Időjárás

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

Baleset

Tartálykocsi és személyautó ütközött Nagybajomnál, egy ember meghalt

Külföld

Rossz hírek érkeztek Ferenc pápa állapotáról

Egy államtitkár már elnyomó európai hatalmakról beszélt

Érik a hadüzenet „Brüsszelnek”.

RövidenRöviden
Egy államtitkár már elnyomó európai hatalmakról beszélt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A magyarok nem szeretik, ha más mondja meg, miképpen éljenek – magyarázta Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár a kanadai Edmonton magyar közösségének március 15-i ünnepségén elmondott beszédében.

Az államtitkár, aki néhány napja még a stuttgarti magyarokat vakította azzal, hogy szerinte egyre többen jönnek haza, hogy Magyarországon dolgozhassanak, most az Edmontonban, majd a Calgaryban élő magyar közösségek agyát búgta tele propagandával március 15-e ürügyén.

Beszédében „a márciusi ifjak haza iránti rendíthetetlen hűségét, a szabadság iránti olthatatlan vágyat” emelte ki. „Ezért készek voltak mindenáron, akár életük árán is megcselekedni, amit megkövetelt a haza” – magyarázta a külföldre emigrált magyaroknak.

Potápi Árpád mindkét kanadai városban hangsúlyozta, hogy az 1948-as hősök leszármazottainak lenni nemcsak kiváltság, hanem kötelességgel is jár, hiszen szabadságunk és nemzeti öntudatunk az ő erőfeszítéseiknek is köszönhető.

„Rajtunk a sor, hogy megóvjuk mindezt. Májusban újra választásra kerül sor, ahol döntünk arról, meg tudjuk-e óvni szuverenitásunkat egy elnyomó európai hatalom törekvéseivel szemben, vagy bábként végre kell hajtanunk egy központi tervet”

– fordult rá ünnepi beszédének valódi mondanivalójára a fideszes.

Az államtitkár vasárnap ellátogatott az alig ezer lelket számláló albertai Bashaw településre, amelyet 1894-95-ben a dunaföldvári Mráz János vezetésével magyarok alapítottak. Kanada más vidékeiről és az Egyesült Államokból érkező dunaföldvári, tolnai, somogyi magyarok hívták életre a városkát, ahol ingyen kaptak földet a fideszes földbáróktól a kanadai államtól.

Potápi egyébként az MTI-nek elkotyogta, hogy a településen élő „magyarok”, akiknek a hazaszeretetről magyarázott, már régen csak angolul beszélnek.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor kordonok mögé bújva féltette a magyar szabadságot Brüsszeltől

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

100 ezer forintra nő a külhoni magyar gyermekek oktatási-nevelési támogatása

Karsai Dánielt szenvedésre ítélte a Fidesz a Parlamentben

Kétmilliárd forintos támogatást ad a kormány a külhoni magyar szervezeteknek

„Nagy segítség ez a magyar családoknak”: Kárpát-medencei lovasprogram indul