Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

40 kiló műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában

Rizses zsákok, bevásárló zacskók miatt pusztult el.

40 kiló műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában
Fotó: Facebook/D' Bone Collector Museum

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger – írta a The Guardian online kiadása hétfőn.

A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután rengeteg nejlon gyűlt össze a szervezetében.

A Mindanao szigeti Davao város D’Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor

40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2689346287758609&id=216407245052538

A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.

Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.

Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.

Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak.

Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat – a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős – pusztul bele a műanyagszennyezésbe.