40 kiló műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában

Rizses zsákok, bevásárló zacskók miatt pusztult el.

40 kiló műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában
Fotó: Facebook/D' Bone Collector Museum

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger – írta a The Guardian online kiadása hétfőn.

A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután rengeteg nejlon gyűlt össze a szervezetében.

A Mindanao szigeti Davao város D’Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor

40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2689346287758609&id=216407245052538

A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.

Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.

Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.

Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak.

Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat – a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős – pusztul bele a műanyagszennyezésbe.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek