Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Új módszerrel fenyítené a jogállamiságot csorbító Orbánékat Manfred Weber

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője a Mazsihisz székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. március 12-én.
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője a Mazsihisz székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. március 12-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A hitelminősítőkhöz hasonlóan mérné a jogállamiságot Manfred Weber, és az uniós pénzeket is ehhez kötné – írja a Népszava.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a szövetségi alkotmánybíróság egy köztiszteletben álló egykori bírájával, Udo di Fabióval azt javasolja, hogy egy független testületnek kellene ellenőriznie a jogállami elvek érvényesülését az Európai Unió tagállamaiban, különös tekintettel a bíróságok függetlenségére, a korrupcióra és a sajtó szabad működésére, és

ez hatással lenne az adott országba érkező EU-s támogatásokra.

A jogállamiság sérülésének alapos gyanúja esetén a testület sárga, míg súlyos sérülése esetén piros lapokat osztogatna.

A hitelminősítő intézetek országjelentéseivel párhuzamot vonva a független jogi elemzői tanács nyilvános jelentései a „jogállamisági hitelképesség” megállapítására szolgálnának, és ez a hitelképesség lenne a feltétele az EU-s támogatások maradéktalan kiutalásának.

Így a strukturális támogatási alapokból járó támogatások egy részét vagy egészét vissza lehetne tartani, ha az adott tagállam közigazgatásában korrupció mutatkozik, vagy ha nem tud szabadon dolgozni a sajtó.