Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Orbán: március 15. a nemzeti egység ígérete

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én.
Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Március 15. a nemzeti egység ígérete, arra emlékeztet, hogy „a hétköznapi könyöklés és a hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Múzeumkertben rendezett márciusi 15-i ünnepségen.

„Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában” – magyarázta a kormányfő.

Úgy tudja, 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem az, „kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn. Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való”.

Nem volt, nincs és nem lesz mégoly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, „valójában sohasem győztek le bennünket”: „itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük”.

„Voltunk, vagyunk és leszünk. A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. És így lesz újra és újra, amíg világ a világ. Ez a legnagyobb diadal, amit egy magunkfajta európai nemzet arathat a birodalmak felett” – mondta a miniszterelnök.