Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Sztrájkhangulat a paksi erőműben: a cég szerint méltánytalanok a szakszervezeti követelések

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) demonstrációjának résztvevői a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete előtt 2019. február 26-án.
A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) demonstrációjának résztvevői a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete előtt 2019. február 26-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Méltánytalanoknak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a fegyveres őrség kiszervezésével kapcsolatban – közölte a Paksi Atomerőmű két szakszervezetének keddi budapesti demonstrációjára reagálva.

A paksi atomerőmű két szakszervezete a múlt héten jelentett be sztrájkot, amiatt, hogy azt követeljék:

  • a munkáltató ne szervezze ki a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét,
  • illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak.

A fentiekre válaszul az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ma közleményt adott ki, melyben méltánytalanoknak és túlzónak tartják a szakszervezeti követeléseket. A cég úgy látja,

a Paksi Atomerőműnél az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik; a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

Az MVM Paks Zrt. felidézte, az Országos Rendőrfőkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta a Paksi Atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

A tájékoztatás szerint a mostani átszervezés során minden dolgozó testreszabott ajánlatot kapott a vállalatnál eltöltött idő, a nyugdíjig hátralévő idő, illetve az egyéb átképzési lehetőségek figyelembevételével. Az érintett fegyveres biztonsági őrök – munkáltatói jogutódlás keretében – az eddigi feladataikat változatlan bérért végzik a továbbiakban is, mindezt pedig a törvény által előírt kötelező juttatásokon felül felkínált jelentős kompenzációs csomag egészíti ki – írták.