Kettészakadt ország: Szabolcsban annyi a fizetés, mint Budapesten volt tíz éve

Kocsis Miklós tulajdonos (b3) beszél a Virginia dohányt törő mezőgazdasági munkásokkal a Fejértó Szövetkezet dohányföldjén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó határában 2017. szeptember 8-án.
Kocsis Miklós tulajdonos (b3) beszél a Virginia dohányt törő mezőgazdasági munkásokkal a Fejértó Szövetkezet dohányföldjén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértó határában 2017. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Sokkoló bérszakadék tátong az ország északkeleti csücske és a főváros között, az Mfor.hu összesítése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében annyit keresnek ma az emberek, mint amennyiért Budapesten 2009-ben volt szokás gürizni.

A lap a KSH adatai nyomán azt írta, 2018-ban a legmagasabb fizetést Budapesten lehetett behúzni, átlagosan nettó 275 273 forintot havonta. Ezzel szemben a legalacsonyabb havi bér Szabolcsban volt: ott nettó 153 451 forintért hajtották a mókuskereket.

Ez 121 822 forintos különbség, vagyis

Budapesten gyakorlatilag egy havi bérrel többől tudták betakarni az emberek a hónapot, mint az ukrán és a Román határszél közelében.

Az Mfor.hu megjegyzi, a 2018-as szabolcsi átlagbér olyannyira siralmas, hogy ennyit utoljára a statisztika szerint 2009-ben, azaz tíz évvel ezelőtt kerestek a fővárosban. Akkor egyébként 100 ezer forint volt az átlag fizetés az északkeleti csücsökben.

Kapcsolódó hírek