Határvédelemre tarhálna pénzt az EU-tól a sorosozó kormányszóvivő

Határvédelemre tarhálna pénzt az EU-tól a sorosozó kormányszóvivő
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, miközben a bevándorlást támogató „Soros-szervezeteket” bőkezűen támogatja – mondta a kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján.

Hollik István emlékeztetett, a magyar miniszterelnök 2017 őszén levélben kérte az Európai Bizottság elnökét és egyben a kormány legújabb plakátkampányának főszereplőjét, Jean-Claude Junckert, hogy Brüsszel 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelem addigi költségeihez, mivel Magyarország nem csak saját, hanem az Európai Unió külső határait is védi.

A határvédelmi költségek a kérelem benyújtásakor több mint 270 milliárd forintra rúgtak, ez az összeg pedig azóta emelkedett

– mondta Hollik, aki szerint Brüsszel csak a költségek mintegy tizedét ismerte el, de a mai napig egyetlen fillért sem fizetett. A brüsszeli bizottság lassan két éve „húzza az időt, keresi a kifogásokat”, Hollik szerint a célja pedig, hogy ezeket a pénzeket ne fizesse ki Magyarországnak.

Kiemelte, a magyar kormány arra az európai szolidaritásra hivatkozva szeretné elérni a magyar határvédelmi költségek felének megtérítését, amelyre a brüsszeli politikusok folyamatosan hivatkoznak. Hollik István szólt arról is, hogy eközben a „migrációt támogató, ösztönző és segítő Soros-szervezeteket igen bőkezűen támogatja Brüsszel”.

„Úgy látszik, nem volt hiábavaló, hogy közel negyvenszer látogatták meg a Soros-szervezetek az Európai Bizottság különböző vezetőit és biztosait”

– magyarázta Hollik.

Kapcsolódó hírek