Ezért nem kap elismerést a fegyveres túszejtővel dulakodó budapesti autós

Miközben a rendőröket elismerésben részesítette a BRFK a pénteken fegyverrel megszökött fogoly kézre kerítéséért, a menekülő rabbal összeakaszkodó autósnak nem járt a dicséret.

Mindezt a rendőrség a 24.hu megkeresésére árulta el. Válaszuk szerint ilyen esetben, mint a mostani volt, a civilek ne álljanak ellen, legyenek együttműködőek. Az említett birkózás kapcsán a hatóság azt írta,

„a rendőrök már közvetlenül a férfi nyomában voltak. A férfi elfogását az autó sofőrjének fellépése nem segítette elő”.

A lapnak nyilatkozott Végh József volt túsztárgyaló, aki osztotta a rendőrség nézeteit.

„Bátorítólag hatott volna a civil lakosságra, ha megjutalmazzák. Egyetértek azzal, ha az hangzik el, hogy ne avatkozzanak közbe a civilek. Ezzel ugyanis a lakosság a saját, valamint a rendőrök életét is veszélyezteti. Ha túszul ejtenek valakit, nagyon fontos, hogy betartsa az elkövető utasításait. Se többet, se kevesebbet nem szabad tenni annál, amit kér”

– fogalmazott, hozzátéve, az elfogásról készült videofelvétel szerint a rendőrök jogilag, szakmailag és a biztonság szempontjából is szakszerűen jártak el.

Végh szerint a sofőr beavatkozása nehezítette az elfogásban részt vevő rendőrök munkáját. Mint mondta, látni lehet, ahogy megtorpannak, és csak akkor indulnak meg, amikor a sofőr elengedi az elkövetőt.

Kapcsolódó hírek