Feljelentést tesz a Párbeszéd Palkovics László fura fizetése ügyében

A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert a párt kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóintézetétől.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, Palkovics havi 800 ezer forintot kapott az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől. Szerződése szerint ehhez évente két publikációt kellett volna letennie az asztalra, de a Magyar Narancs szerint 2014 óta nem sikerült egyet sem előállítania a fideszes miniszternek.

Mellár Tamás képviselő tartott kedden sajtótájékoztatót az ügyben, aki azt mondta,

nem lehet tudni, hogy Palkovics László mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta.

A politikus az MTA tervezett átalakításáról beszélve azt mondta, hogy

éppen folyamatban van az akadémia „elfoglalása, bezúzása”,

a kormányzat olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az ötvenes években lehetett megfigyelni. A kabinet megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját – jelentette ki.

Az átalakítás lehetséges okát fejtegetve Mellár Tamás azt mondta, hogy az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg. A legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben „kiprivatizálni” – mondta.

Rámutatott: a következő uniós ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és a kormány ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van.

Kapcsolódó hírek