Borzalmasan megdrágultak az élelmiszerek

Valamint a tartós fogyasztási cikkek, a szolgáltatások, és kábé minden.

2,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak idén januárban, mint egy éve a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az elmúlt esztendőben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

  • Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal nőtt.
  • Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a liszté 8,7, a kenyéré 5,8 százalékkal magasabb, a tojásé 25,0, a cukoré 10,3 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok és a dohányáruk ára is felsrófolódott: itt átlagosan 6,9, ezen belül a dohányáruké 9,6 százalék volt az ugrás.

Az infláció nem kímélte a szolgáltatások árait sem, azokért 2,8 százalékkal kérnek többet. Drágult a háztartási energia is, a palackos gáz ára 12,3, míg a tűzifáé 7,8 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,8 százalékkal emelkedett, de az új személygépkocsik ára 7,2 százalékkal nőtt, a használtaké viszont 7,1 százalékkal csökkent. A ruházati cikkek áremelkedése 1,5 százalékosra gyorsult a decemberi 0,7 százalékról.

De hogy valami jó hír is legyen: az üzemanyag 3 százalékkal olcsóbb lett.

Az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció 3,2 százalékosra emelkedett a decemberi 2,8 százalékról és az októberi és novemberi 2,6 százalékról.

Egy hónap alatt, 2018 decemberhez képest, a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Ennél magasabb legutóbb öt éve, 2014 januárjában volt a maginfláció, akkor 3,4 százalékot mértek.

Kapcsolódó hírek