Brutális megszorítás jöhet a BKV-nál

19 milliárd forintot vonnának el a cégtől lapinformációk szerint – ilyenkor kár, hogy nem stadiont, hanem tömegközlekedést üzemeltetnek.

19 milliárd forintos spórolást vár el a BKV-tól a főváros 2019-ben, ekkora financiális gyomrosra mindezidáig még nem volt példa – írja a Magyar Narancs.

A lap úgy tudja, a fenti összeg megtakarítása szerepel Budapest idei költségvetési tervében is, mely egyébként más nagy fővárosi cégekre nézve is tartogat nem éppen kellemes meglepetéseket.

A BKV-tól elvárt spórolás a Narancs cikke szerint azért is különösen szürreális, mivel

a cég üzleti tervében – éppen ellenkezőleg – 9-15 milliárd forint beruházási forrásra számít, plusz legalább 7 milliárd forint béremelési költséggel is kalkulál.

A Magyar Narancs úgy értékel, ez a döntés akár padlóra is küldheti a céget, a 19 milliárd forint ugyanis a BKV büdzséjének jelentős hányada:

ha azt nézzük, hogy 2017-ben 121 milliárd forint volt az árbevétele, az említett összeg ennek 16 százalékát teszi ki.

Uszodára, stadionra van pénz dögivel

Miközben a budapesti tömegközlekedést ügyező céggel szívóznak, addig például Zalaegerszegen szolid 3,2 milliárdot drágul az az uszoda, melyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Záév Zrt. húzhat fel, az eredeti 5,6 milliárd forint helyett 8,8 milliárd forintért.

De a Szeged-Csanádi Egyházmegye 8000 fős stadionja körül is pereg a pénz, ott a 444 cikke szerint eredetileg 9,3 milliárd forintból oldották volna meg az építkezést, de az ár mostanra 12,7 milliárdra kúszott.

Kapcsolódó hírek