Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Matolcsy mindenkit megnyugtatott, lesz magyar euró

Nem szabott túl szűk határidőt.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Bár Orbán Viktor a januári rendhagyó kormányinfón arról beszélt, nincs céldátuma az euró magyarországi bevezetésének, Matolcsy György szerint érkezik az – csak nem mostanában, hanem – dobpergés –: „a következő évtizedekben”.

Miközben Romániában öt éven belül az EU hivatalos fizetőeszközére cserélhetik a lejt, hazánk esetében még beláthatatlan ideig nézegethetjük a forintot.

Az nem titok, hogy a magyar kormány nem kardoskodik az euró bevezetése mellett, Matolcsy György viszont némileg cáfolva Orbánt az MNB Lámfalussy-konferenciáján tartott nyitóbeszédében most azt mondta,

Magyarország a következő évtizedekben be fogja vezetni az eurót.

A jegybankelnök az Index tudósítása szerint úgy látja, az eurózóna 1999 és 2008 közötti szakaszát a felzárkózás sikeres éveinek lehet tekinteni, elsősorban a déli államok szempontjából. Erre jött rá a válság, melyre nem volt felkészülve az eurozóna és az euró-rendszer sem. Matolcsy szerint Európában mélyebb és hosszabb volt a válság, mint az USA-ban, mivel az eurozóna vezetői félrekezelték azt.

„Emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira akkor, amikor – remélhetőleg évek múlva és nem hónapok múlva – beüt egy újabb válság”

– idézte a lap az MNB-vezért.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten