Bűnügy

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

Bűnügy

Robbantás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek

Bűnügy

„8-10 métert repültek” a rendőrök a detonáció következtében – Megszólalt a TEK az esztergomi robbantásról

Matolcsy mindenkit megnyugtatott, lesz magyar euró

Nem szabott túl szűk határidőt.

Harta ViktorHarta Viktor
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Bár Orbán Viktor a januári rendhagyó kormányinfón arról beszélt, nincs céldátuma az euró magyarországi bevezetésének, Matolcsy György szerint érkezik az – csak nem mostanában, hanem – dobpergés –: „a következő évtizedekben”.

Miközben Romániában öt éven belül az EU hivatalos fizetőeszközére cserélhetik a lejt, hazánk esetében még beláthatatlan ideig nézegethetjük a forintot.

Az nem titok, hogy a magyar kormány nem kardoskodik az euró bevezetése mellett, Matolcsy György viszont némileg cáfolva Orbánt az MNB Lámfalussy-konferenciáján tartott nyitóbeszédében most azt mondta,

Magyarország a következő évtizedekben be fogja vezetni az eurót.

A jegybankelnök az Index tudósítása szerint úgy látja, az eurózóna 1999 és 2008 közötti szakaszát a felzárkózás sikeres éveinek lehet tekinteni, elsősorban a déli államok szempontjából. Erre jött rá a válság, melyre nem volt felkészülve az eurozóna és az euró-rendszer sem. Matolcsy szerint Európában mélyebb és hosszabb volt a válság, mint az USA-ban, mivel az eurozóna vezetői félrekezelték azt.

„Emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira akkor, amikor – remélhetőleg évek múlva és nem hónapok múlva – beüt egy újabb válság”

– idézte a lap az MNB-vezért.

Ezek is érdekelhetnek

Szervizdíjat vezethetnek be a magyar szállodákban, meg is van a mértéke

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től

Matolcsy ismét a kormánnyal szájal: „már 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat”

Megbüntetett az MNB egy magánszemélyt, mert túl gyorsan adta el a részvényeit a tőzsdén

Kocsis Máté, miután Varga bedöntötte az OTP árfolyamát: az csak a pénzügyminiszter magánvéleménye volt, hogy emelni kell a bankadót

Feljelentik Matolcsy Györgyöt a hétfői őszinteségi rohama után