Időjárás

Akár 20 centi hó is hullhat a folytatásban, itt a pontos térkép

Oktatás

Nyugállományú rendőr vezérezredes: januártól tovább emelkedik a pedagógusok bére

Baleset

Három halálos áldozata van az iváncsai akkumulátorgyár-építésnek

Putyin elrendelte a közepes hatótávolságú hiperszonikus fegyver kifejlesztését

Válasz Amerika lépésére.

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Putyin elrendelte a közepes hatótávolságú hiperszonikus fegyver kifejlesztését

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésben, valamint elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését.

„Tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, és mi is felfüggesztjük azt”

– mondta Putyin, majd indoklásul közölte, Moszkva évek óta tárgyalásokat szorgalmaz a leszerelés minden aspektusával kapcsolatban, de partnerei nem támogatják kezdeményezéseit, hanem ürügyeket keresnek a nemzetközi biztonság meglévő rendszerének lebontására. Putyin azt ígérte, Oroszország nem telepít közepes és rövid hatótávolságú rakétákat Európába és a világ más régióiba sem, amíg az Egyesült Államok nem tesz így.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok megkezdi kivonulását az egyezményből, és szombattól felfüggeszti a szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Donald Trump elnök pedig úgy fogalmazott, hogy a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán „utcai harcos, szuverén” Viktor úgy összeszarta magát Putyintól, hogy a jelenlétében háború helyett rögtön katonai műveletnek nevezte az ukrajnai háborút

Aggódnak a NATO-országok külügyminiszterei az Orbán-Putyin találkozó miatt

A ruszkibérenc magyar kormányfő azt követeli, vegyék le az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről

Putyin megdicsérte a kitartó Orbánt pekingi légyottjuk után

München a hibás: betett a MÁV-nak a németországi havazás

Szijjártó, miután ruszki gazdája eligazította: nemzeti érdek a stabil, korrekt együttműködés Oroszországgal