Orbán: Magyarország az Egyesült Államok szövetségese

Amerika megnyugodott.

A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt – mesélte Orbán Viktor miniszterelnök kedden az MTI-nek.

Megszólalásának előzménye a Wall Street Journal kiszivárogtatása, amely szerint Orbán hetek óta ellenáll Washington azon követelésének, hogy a NATO-szövetségesek – így Magyarország is – erősebben lépjenek fel a kínai kiberkémkedés és az ukrajnai orosz beavatkozás ügyében, Orbán ellenben állítólag amerikai diplomaták értésére adta, hogy Magyarország hiába NATO-tagország, Oroszországhoz és Kínához is közeledni fog.

Az ügy részletesebben elolvasható az Átlátszón magyarul.

„Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek”

– magyarázta most Orbán Viktor, konkrétabban nem reagálva a WSJ állításaira.

„Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására” – tette még hozzá.

Kapcsolódó hírek