Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Hátsó ajtón távoztak a fideszesek Miskolcon, miután leszavazták a rabszolgatörvény elleni javaslatot

Egy tucat biztonsági őr védte a népharagtól a kormánypárti képviselőket.

Tüntetés a miskolci városháza előtt 2019. január 19-én.
Tüntetés a miskolci városháza előtt 2019. január 19-én. Fotó: Facebook/Jakab Péter

Közösen állt volna ki az ellenzék a megemelt túlórakeret alkalmazása ellen Miskolcon, de a városvezetés fideszes többsége megtorpedózta a szavazást, majd gyakorlatilag elmenekültek a városházáról.

A hvg.hu beszámolója szerint a miskolci képviselő-testület rendkívüli közgyűlést tartott kedd reggel az ellenzékiek kezdeményezésére. Azt szerettek volna elérni, hogy az önkormányzati cégek és a Miskolci székhelyű vállalkozások ne alkalmazhassák a rabszolgatörvény hátrányos előírásait,

azaz gyakorlatilag száműznék Miskolcról a 250-ről 400 órára emelt túlmunkakeretet.

A jobbikos Badány Lajos kezdeményezését az LMP-től az MSZP-ig az összes ellenzéki képviselő támogatta, még a Mi Hazánk mozgalomba ejtőernyőzött Pauszka Zoltán is. Mégsem lett belőle semmi,

a fideszes többségnek köszönhetően 15:10 arányban leszavazta a közgyűlés az előterjesztés napirendre vételét.

A hvg.hu szerint ezután a kormánypárti politikusok

a hátsó kijáraton távoztak az épületből, ahová egyébként a szokásos kettő helyett tizenkettő rendészeti dolgozót rendeltek ki a szavazás napjára.

A fideszes Kriza Ákos polgármester közleményben próbálta elmagyarázni a szavazás előtt, hogy miért is nincs értelme a kezdeményezésnek. Szerinte a Miskolc városi cégeinél dolgozóknak nem kell többet túlórázniuk a tavalyinál, és a 250 órás keretet akkor sem merítették ki.

Ha ez így van, akkor viszont duplán érthetetlen, hogy miért nem szavazta meg a Fidesz-KDNP-s többség az ezt a gyakorlatot csak megerősítő rendelkezést.