Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Elpofátlanodtak a Fidesz oligarchái, csúsznak a beruházások

Ami talán nem is akkora baj, messze van még a 2022-es választás.

Munkások dolgoznak az új diósgyőri labdarúgó-stadion építkezésén 2017. március 24-én.
Munkások dolgoznak az új diósgyőri labdarúgó-stadion építkezésén 2017. március 24-én. Fotó: MTI/Vajda János

Hosszú cikkben elemzi a hvg.hu, hogy most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival: az elszabadult építőipari árak miatt több városban sorra dobja vissza a kormány a támogatási kérelmeket, ami azzal jár, hogy nemhogy fontos beruházások, de még sportcsarnok-építések is leállnak, vagy el sem kezdődnek.

Legutóbb Székesfehérvár fideszes polgármestere ripacskodott egy sort a Facebookon,

Az építőipar bedönti a Modern Városok Programot?

– címmel, mintha az építőipar nem pont a kormányzati döntésektől függne legjobban, különös tekintettel a haveri cégek által leuralt viszonyokra.

Cser-Palkovics András városában a kormány két beruházást is elmeszelt nemrég, az egyiket a Mészáros Lőrinc gyerekeinek érdekeltségébe tartozó cég építhette volna 18 milliárd forintért, a másikat az Orbán Viktort luxusrepülőztető Garancsi István cége 25,7 milliárd forintért, a becsült árnál 7 milliárddal többért.

Ekkor világosodott meg 9 évnyi Fidesz-kormányzás után a városvezető, hogy ezekre a beruházásokra csak egy-egy építőcég ad ajánlatot, így árakban is azt mondhatnak, amit akarnak.

A nyertes cégek nem akartak nyilatkozni a hvg.hu-nak és Cser-Palkovics sem szerette volna bővebben kifejteni aggodalmait, a kommentelők viszont nem kímélték a polgármestert a poszt alatt: volt, aki azt írta, nem az építőiparról van itt szó,

„a cégek, ha látják, hogy valahol elindul a Mészáros család vagy valamelyik másik narancsos cég, akkor már el sem indulnak, mert tudják, hogy pénzkidobás lenne. Ne játsszuk már itt az ostobát, ha lehet. Nem az építőiparral van a gond, hanem a mindent átszövő narancsos uram-bátyám világgal, az öli meg a versenyt”.

Más azt a kérdést tette fel, hogy „az elmúlt 9 évben nem zavarta, hogy a közbeszerzések felére csak 1 ajánlat érkezett? Hogy drágábban nyerték el a közbeszerzéseket a meghirdetett árnál? Hogy több száz milliárd forint folyt ki? Tiltakozott Ön ez ellen?”. És akadt, aki csak annyit írt, „micsoda egy képmutató poszt”.

Szerencsére a Sóstói stadion még időben elkészült 14 milliárdért.

A hvg.hu megjegyzi, nemcsak Székesfehérváron, hanem más városokban is visszafogta a költekezést az állam. Veszprémben a Petőfi Színház felújítása csúszhat az építőipari kapacitáshiány és az elszállt árak miatt, Szekszárdon a könyvtár és levéltár felújításával maradtak hoppon hasonló okokból, Nyíregyházán egy szálloda építése csúszik, pedig annak üzemeltetését már most elnyerte a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungest Hotel Zrt.

Majd választásra megint építünk

A lap szerint a beruházások jegelése, átcsoportosítása mögött az is állhat, hogy a kormányfő több ügynökséget is felállított nemrég a féktelen költekezés ellen, amelyeknek feladata lesz majd az építkezések felügyelete.

Egy pénzügyminisztériumi előrejelzésből pedig az tűnik ki, hogy 2019-ben és 2020-ban 60-60 milliárd forint áll majd rendelkezésre, 2021-ben ez az összeg hirtelen 460 milliárdra ugrik, 2022-ben pedig 510 milliárdra. 2022 pedig ismét választási év Magyarországon, akkor lesz majd érdemes nagyot villantani.