„Magyarország nem lehet Orbán Viktoré” – több ezren tüntettek a Kossuth téren

A Kossuth téri kormányellenes tüntetés 2019. január 5-én.
A Kossuth téri kormányellenes tüntetés 2019. január 5-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

További tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak föl az ellenzéki pártok a szombati kormányellenes tüntetésen Budapesten.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője bejelentette, hogy

petíciót indítanak a „rabszolgatörvény” ellen, egyúttal feltette a kérdést, milyen nemzeti egységet akar az, aki az ország több mint felét „gyilkos csőcseléknek” nevezi.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta: ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a munka törvénykönyvének módosítását, akkor sem hátrálnak meg, mert nem egyes törvények, hanem az egész rendszer ellen „lázadnak”.

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek a Hõsök terén 2019. január 5-én.

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek a Hősök terén 2019. január 5-én.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint létrejött az egység a Parlamentben és az utcákon, ezért egységre kell törekedni az EP- és az önkormányzati választásokon is, közös ellenzéki jelöltet kell indítani mindenhol.

Szél Bernadett független képviselő arról beszélt,

a világ nem lehet a populistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré.

A másik független képviselő, Hadházy Ákos pedig annyit tett hozzá, hogy két szót fog mondani, de nem azt, ami a Várban mondott (vagyis, hogy lónak a faszát), hanem hogy győzni fogunk.

A tüntetés után közel százan az Oktogonra vonultak, de a többségük szétszéledt. A hvg.hu azt írta, hogy a hazafelé tartó demonstrálók közül többen beálltak a 2-es villamos pályájára, így a villamosnak meg kellett állnia. Pár perc után azonban már mehetett is tovább. A BKK 18.15-kor azt közölte, hogy újra a teljes útvonalán jár a 2-es.

A demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezető oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat. A rendőrök mintegy tíz perc múlva leterelték őket a járdára.

Ezek is érdekelhetnek