Baleset

Nagy baleset a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, teljes útlezárás

Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Bűnügy

Meggyilkoltak egy házaspárt Újpesten, őrizetbe vették a fiukat

Felrobbant a petárda egy fiatal lány kezében Gyórón

Felrobbant a petárda egy fiatal lány kezében Gyórón
Fotó: police.hu

Petárda robbant fel egy tizenhét éves lány kezében a Győr-Moson-Sopron megyei Gyórón, a lány két ujja súlyosan megsérült. A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a baleset pénteken történt, a lányt kórházba vitték.

A kapuvári rendőrök megállapították, hogy

egy külföldi webáruházból rendelte a petárdákat a fiatal, akinek a lakásán további 12 hasonló pirotechnikai eszközt foglaltak le.

A rendőrség a további balesetek elkerüléséért azt kéri, hogy pirotechnikai terméket csak engedéllyel rendelkező árusítóhelyen vásároljanak, mert az illegális árusítóktól vett termékek minősége nem ellenőrzött, általában nem szerepel rajtuk magyar nyelvű használati útmutató, ezért balesetveszélyesek.

A petárda tilos is, a többi „csak” veszélyes

Petárdázni, petárdát birtokolni Magyarországon 2005 óta tilos, leginkább azért, mert rettenetesen balesetveszélyes.

Ha mégis tűzijátékkal szeretnéd búcsúztatni az évet, a rendőrség szerint csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásárolj pirotechnikai eszközt, december 28-tól 31-ig olyat is vehetsz, ami az év más szakában engedélyhez kötött. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is ad a termék használatáról.

  • Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért a működtetésük balesetet okozhat.
  • Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket elzártan kell tartani, eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad.
  • A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, csak zárt csomagolásban szállíthatók.

Mielőtt azonban rohansz rakétát venni, a rendőrség készített egy videót arról, hogy milyen sérülések várhatnak rád a szilveszteri durrogtatás jegyében:

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!