Bűnügy

14 éves beteg gyereket molesztált hónapok óta egy 56 éves férfi Harkányban

Gazdaság

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Bűnügy

Fejlemény a bicskei pedofil gyermekotthoni igazgató ügyében, megszólalt a bíróság

Körülbelül 10 ezer családot lakoltattak ki 2016 óta

Harta ViktorHarta Viktor

Körülbelül 10 ezer család veszítette el otthonát az elmúlt három évben, csak idén, októberig kétezernél több esetben dolgozott a végrehajtó. A kilakoltatások miatt több gyermek is állami gondozásba került, róluk azonban sem a végrehajtói kar, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem vezet nyilvántartást.

Minderről a 24.hu cikkezett csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartására hivatkozva. A lap szerint

  • 2016-ban háromezren,
  • 2017-ben 3600-an veszítették el otthonukat,
  • 2018-ban (a családok évében), októberig pedig 2274 esetben történt kilakoltatás.

A 24.hu megjegyzi, a kilakoltatott családok zöme barátoknál, rokonoknál, esetleg bérelt lakásban keresett menedéket. Természetesen voltak olyanok is, akik nem tudtak hova menni, ilyen esetben pedig az illetékes gyámhivatalnak kötelessége a kiskorú gyermekeket „kiemelni a családból”.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke korábban a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy minden évben előfordul olyan, hogy a gyámhivatalnak, akár ideiglenesen, de gondoskodnia kell a kiskorú elhelyezéséről.

Mivel a kilakoltatások nyomán állami gondozásba vett gyermekekről senki nem vezet átfogó nyilvántartást, a 24.hu egyesével fordult a 19 megye kormányhivatalainak gyámhivatali osztályaihoz, és így kérte ki az adatokat. E szerint az elmúlt két évben

Budapestet leszámítva nyolc gyerek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, négyen közülük idén. A gyámhivatali beavatkozások Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében történtek.

A budapesti adatokat nem adták ki, ezért azok miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult a lap.

Megjegyezték, az év elején a fideszes parlamenti többség leszavazta azt a javaslatot, mely megtiltotta volna a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását, novemberben pedig a lakhatási válsággal foglalkozó eseti bizottság ötletét is elvetették a kormánypártok:

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

„Mocskos komcsi” – Dávid-csillagot festettek a Momentum előválasztási plakátjára Budapesten

Pedofilozós óriásplakátok jelentek meg Orbán Viktor fotójával

Lehűlés érkezik a jövő héten, visszatérnek a hajnali fagyok

Orbán Viktor beteg? Elképesztő választ adott a miniszterelnök sajtófőnöke

Novák Katalin fizetése 5,2 millió forintra emelkedett, és ezért pontosan annyit kell dolgoznia, mint amennyit államfői munkássága ért: nagy büdös semmit

Újabb részletek derültek ki Magyar Péter március 15-i megmozdulásáról