Rétvári: mióta a Fidesz kormányoz, kevesebb az öngyilkosság

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a hajléktalanszállók kihasználtságáról a Szabolcs utcai átmeneti szállón 2018. december 13-án.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a hajléktalanszállók kihasználtságáról a Szabolcs utcai átmeneti szállón 2018. december 13-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Harmincöt százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma 2010 óta Magyarországon – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel, és szerinte ennek hátterében,

az egészségügyi rendszer fejlődése áll, amely könnyebben felismeri és hatékonyabban kezeli a veszélyeztetetteket,

de a gazdaság élénkülésével is csökken a kilátástalanság.

Rétvári Bence kiemelte, míg 2010-ben 2492-en haltak meg öngyilkosságban, addig 2017-ben ez a szám 1634-re mérséklődött. A legnagyobb arányú, 70 százalékos csökkenés a 40-49 éves korosztály körében történt, ami nemzetközileg is kiemelkedőnek számít – tette hozzá.

Az Emmi államtitkára kitért arra is, hogy az elmúlt 50 év alatt eddig egyszer sem fordult elő ilyen mértékű javulás Magyarországon. Ez is jól mutatja, hogy a csökkenés nem egy eseti javulás, hanem a magyarországi, 2010. óta bevezetett többirányú tudatos beavatkozásoknak köszönhető, hiszen a csökkenés üteme jóval meghaladja mind az OECD-átlag, mind pedig a V4-átlag csökkenésének ütemét.

Az államtitkár úgy tudja, a 2010 óta tartó gazdasági fellendülés, a növekvő foglalkoztatottság és az emelkedő bérek, a családok javuló anyagi helyzete miatt a magyar embereknek egyre inkább jó kilátásaik vannak a jövőjükkel kapcsolatban, melyek mind az öngyilkosságok számának csökkenése irányában hatnak.

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot és olvasd el ezt az oldalt! Ha másért aggódsz, itt találsz segítséget.

Ezek is érdekelhetnek