Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Felszólította Ádert az Európai Tanács, hogy ne írja alá a különbíróságokról szóló törvényt

Áder János köztársasági elnök a Borut Pahor szlovén államfővel tartott sajtótájékoztatón Ljubljanában, az elnöki palotában 2018. október 19-én.
Áder János köztársasági elnök a Borut Pahor szlovén államfővel tartott sajtótájékoztatón Ljubljanában, az elnöki palotában 2018. október 19-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Dunja Mijatovic az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta:

komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban,

hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Sajnálatos, hogy a magyar kormány és a parlament nem várta meg a Velencei Bizottság véleményét, mielőtt elfogadták az igazságügyi miniszter által kezdeményezett törvénycsomagot. Az intézkedésről szóló társadalmi vita meglehetősen korlátozott volt

– írta az emberi jogi biztos, és Mijatovic felszólította a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a csomagot a parlamentnek, így lehetővé téve annak alapos felülvizsgálatát. Hozzátette, az ügyet fel fogja vetni a magyar hatóságok képviselőivel folytatott tárgyalásain.

A szerdán elfogadott kormányzati előterjesztés értelmében 2020-tól Magyarországon önálló, kétszintű bírósági rendszer áll fel, „fideszes különbíróságok”, amelyek a közigazgatási ügyekben fognak eljárni. A jogszabály bírálói szerint a bírák miniszteri kinevezése függő helyzetet teremt, amelynek nyomán kézi vezérlésű törvényszékek fognak létrejönni.