Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Éjfélre kifulladt a pénteki, budapesti tüntetés

Az unalom és a folyamatos hangosbemondózás megtörte a lelkesedést.

A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői vonulnak a Szabadság hídon 2018. december 14-én.
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői vonulnak a Szabadság hídon 2018. december 14-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A pénteki, budapesti kormányellenes tüntetés beszédeit, majd az órákon át tartó vonulást patthelyzet követte a Kossuth téren.

A tanácstalanság látszatát az sem csökkentette, hogy ide a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron keresztül, még előtte pedig a Bródy Sándor utcán át vezetett az út. Igen, a tüntetők az egykori Magyar Rádióhoz is elmentek, ahol percekig szidták a kormánypropagandát az üres épület előtt, a rádió ugyanis onnan már három éve elköltözött.

A rendőrsorfal az előző napokhoz képest most a Parlament lépcsőjétől előrébb sorakozott fel, innen néztek farkasszemet a tüntetőkkel. Újdonság volt még, hogy ezúttal hangosbemondóból szinte megszakítás nélkül, mintegy verbális agyzsibbasztásként folyamatosan ismételgette egy rendőrségi hang, hogy

Tájékoztatjuk önöket, hogy a gyűlés elveszítette békés jellegét. Kérjük, hogy határolódjanak el a jogsértést elkövető tömegtől, hogy a rendőrség megtehesse a szükséges intézkedéseket.

A „tájékoztatás” azonban inkább csak ötleteket adott a demonstrálóknak újabb rigmusokhoz, mint pl. „a jogsértők ti vagytok”, illetve „jogszabályba ütközik a lopás is”. Ezek mellett a péntek slágerskandálása az lett, hogy

utáljuk a nagyhasút,
üsse el a kisvasút!

Dulakodás, tojás- és üvegdoblás folyamatosan volt tapasztalható, a rohamrendőrök ilyenkor könnygázzal válaszoltak, de néhány perc múlva visszarendeződtek a sorok.

Valaki lisztet szórt a rendőrsorfalra, ezt is könnygáz viszonozta,

ami egyébként szintén új konstrukció volt pénteken: valamilyen ragadós, nyúlós, púrhabszerű anyagot fújtak szét.

Három rendőrökre támadó radikálist kiemeltek, őket a rendőrség közlése szerint bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítják.

A Parlament előtt fél 12 körül pártzászlókat már gyakorlatilag nem lehetett látni, a folyamatosan elszivárgó tömeget ránézésre a korábbinál is fiatalabb korosztály alkotta. Egy kisebb csoport még megpróbálta blokkolni a Lánchidat, majd néhányan a Várba vonultak, végül a Halászbástyánál ért véget a nap.