Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Politika

Magyar Péter: közzéteszem a felvételt, ami miatt a kormánynak le kell mondania

12 megyére adtak ki figyelmeztetést havazás miatt

Harta ViktorHarta Viktor

Péntek délutántól, estétől többfelé havazni kezd, mely szombaton ráerősíthet, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 megyére figyelmeztetést adott ki a hétvége első napjára.

Az Időkép szerint egy nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon miatt éjfélig délnyugaton akár 5 centi, a Mecsekben és a Villányi-hegységben pedig ennél több hó is eshet.

Szombatra virradóan sokfelé kifehéredik a táj, a nap folyamán pedig országszerte várható hószállingózás, havazás, délen, délkeleten intenzív havazásra kell készülni.

Utóbbi tájakon jelentősebb, 5 centit meghaladó hóréteg alakulhat ki, a már havas tájakon pedig a feltámadó északias szél hordhatja a havat, kisebb hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra 12 megyére adott ki veszélyjelzést a havazás miatt, háromra – Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – pedig hófúvás miatt került figyelmeztetés.

havazas

Fotó: met.hu

Az Időkép térképe szerint a legtöbb hó – 15-20 centi – délen hullhat:

varho

Fotó: Időkép

Váltott műszakban várja a havat a közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményi szinten rendkívül rágyúrt az érkező hóra. A közútkezelő szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Az intenzívebb havazással együtt elsősorban Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szél is felerősödhet, ami hófúvásos szakaszokat is eredményezhet. Hófúvások idején ugyanakkor a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a havat a burkolatra.

Ez is érdekelhet

Szélvihar és 28 fok várható húsvétkor – erre készülj!

16 megyére adtak ki veszélyjelzést – 80 km/órás szél, jég és viharok is jöhetnek

Zivatarokkal, viharos széllel érkezik egy hidegfront, kiadták a veszélyjelzést

A hét elején még fagyhat, aztán akár 26 °C sem kizárt – itt a friss előrejelzés!

Bolond időjárás: hózápor csapott le a Bakonyban, jégeső verte el a Dunántúlt

Markáns hidegfront hoz lehűlést, helyenként hózápor is előfordulhat