12 megyére adtak ki figyelmeztetést havazás miatt

Péntek délutántól, estétől többfelé havazni kezd, mely szombaton ráerősíthet, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 megyére figyelmeztetést adott ki a hétvége első napjára.

Az Időkép szerint egy nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon miatt éjfélig délnyugaton akár 5 centi, a Mecsekben és a Villányi-hegységben pedig ennél több hó is eshet.

Szombatra virradóan sokfelé kifehéredik a táj, a nap folyamán pedig országszerte várható hószállingózás, havazás, délen, délkeleten intenzív havazásra kell készülni.

Utóbbi tájakon jelentősebb, 5 centit meghaladó hóréteg alakulhat ki, a már havas tájakon pedig a feltámadó északias szél hordhatja a havat, kisebb hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra 12 megyére adott ki veszélyjelzést a havazás miatt, háromra – Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – pedig hófúvás miatt került figyelmeztetés.

havazas

Fotó: met.hu

Az Időkép térképe szerint a legtöbb hó – 15-20 centi – délen hullhat:

varho

Fotó: Időkép

Váltott műszakban várja a havat a közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményi szinten rendkívül rágyúrt az érkező hóra. A közútkezelő szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Az intenzívebb havazással együtt elsősorban Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szél is felerősödhet, ami hófúvásos szakaszokat is eredményezhet. Hófúvások idején ugyanakkor a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a havat a burkolatra.

Ezek is érdekelhetnek