Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Magyar kórházat építene a kormány Kárpátalján, kizárólag magyaroknak

Azt egyelőre nem tudni, hogyan vennék elejét, hogy az ukrán lakosság is megrohanja az intézményt.

Olyan járóbeteg-ellátásra és diagnosztikára szakosodó egészségügyi intézményt húzna fel a magyar kormány Beregszászon, mely csak magyarokat látná el, az ukránokat nem fogadná.

Erről a 24.hu írt a beregszászi polgármesterre hivatkozva, aki pár hete a Facebookon közölte, a város részéről elindultak az előkészületek a kórházhoz, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerület „keresztény kórházat” létesítsen. A cikk szerint azonban

az egyházkerületnek nincs erre se pénze, se szakembergárdája, a reformátusok iskolahálózatába is a magyar állam pumpálja a pénzt.

A lap a tervezett kórház kapcsán a kérdezte a beregszászi egyesület püspökét és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelő minisztert is, de nem kaptak választ.

A Kórházszövetség részéről viszont Vejkey György megerősítette: valóban alakul a projekt.

Úgy tudni, magyar részről már kétszer leállították a terveket, egyszer az országgyűlési választás hajrája, másszor az ukrajnai magyarellenes megmozdulások miatt. Úgy néz ki azonban, hogy a magyar kormány nem engedte el az ötletet.

Vejkey szerint egy időben azt is tervezték, hogy a határon túli magyar kisebbségek számára egész kórházhálózatot építenek ki, egyedül Ausztria képezett volna kivételt.

A 24.hu úgy tudja, 2017-ben egy 200 oldalas munkaanyag készült, mely egy főleg járóbeteg-ellátásra és diagnosztikára szakosodott intézmény felépítését javasolta.

Az elképzelés szerint a beregszászi kórházban diagnosztizált betegek tényleges gyógyítása, és a szükséges beavatkozások elvégzése Magyarországon, a magyar egészségügy intézményrendszerén belül történhetne.

A lap szerint viszont nem tisztázott, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy az ukrán lakosság megrohanja az ukrajnai színvonalnál vélhetően majd jobb szolgáltatást nyújtó intézményt.

Megjegyzik, ha a magyar igazolványhoz kötnék az ellátást, nem csak nem lenne szolidáris, hanem még diplomáciai feszültségekhez is vezetne. Amennyiben viszont mindenki előtt nyitva állna a tervezett intézmény, hamar csődbe menne.