Bércsökkentéssel büntethetik az eladósodott kórházak vezetőit

Gyógytornász foglalkozik egy beteggel budapesti Szent Margit Kórház felújított mozgásszervi rehabilitációs osztályán az átadás napján, 2018. november 29-én.
Gyógytornász foglalkozik egy beteggel budapesti Szent Margit Kórház felújított mozgásszervi rehabilitációs osztályán az átadás napján, 2018. november 29-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hiába beszélt Kásler Miklós 55 milliárdos kórházi adósságkonszolidációról, sajtóinformációk szerint nem kapja meg minden hitelező a pénzét, és a kórházi vezetők is rosszul járhatnak.

A Népszava kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, az 55 milliárd forint fedezte volna az összes tartozást, de ennek csak alig több mint felét forgatná be a kormányzat a tartozások rendezésébe, a 30, 60, 90 napon túli számláknak csak bizonyos részét utalhatják hitelezőiknek.

A maradék 24 milliárd forintot azok között osztanák szét, akik tavaly óta bizonyíthatóan tettek az eladósodás elkerüléséért, és ügyelnek arra, hogy jó minőségben gyógyítsanak – áll a cikkben, és a Népszava egy előterjesztésre hivatkozva azt is tudni véli,

a kiegyensúlyozott gazdálkodás érdekében „ösztönzőket” építhetnek a kórházi vezetők bérébe.

Ezt a megfogalmazást a lapnak a vezetők bércsökkentésként értelmezték.

Megjegyzik, a dokumentum ugyanakkor elismeri, hogy az eladósodást főként az elmaradt egészségpolitikai intézkedések okozzák.

A Népszava szerint azon egészségügyi intézmények is megüthetik a bokájukat, ahol hibát talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a korábbi konszolidációs pénzek elköltésében. Ilyet pedig 36 kórháznál találtak a 2016-os adósságrendezéssel kapcsolatban, a hibalista 40 millió forintra rúg.

Kapcsolódó hírek