Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Onnan kapott kritikát Orbán, ahonnan senki nem várta volna

Onnan kapott kritikát Orbán, ahonnan senki nem várta volna
Fotó: MTI/Kollányi Péter

Elkészült a „Jó Állam” jelentés idei kötete, mely aggasztó kritikát fogalmaz meg a sajtószabadság magyarországi helyzetéről – írta az Mfor.hu.

A lap idézett is a birtokába jutott dokumentumból, amelyben a készítők, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a KSH munkatársai úgy fogalmaznak:

„habár a sajtószabadság megítélése – annak természetéből adódóan – nehezen megfogható, szubjektív elemeken alapul, értékelése mégis kiemelten fontos a demokratikus jogállam minőségének meghatározása szempontjából. A sajtó- és szólásszabadság teljes körű érvényesülése nélkül nem beszélhetünk szabad demokráciáról sem, mert a választópolgárok nem jutnak hozzá a politikai álláspontjuk kialakításához szükséges valós információkhoz.”

Az Mfor.hu szerint a kiadványon dolgozó munkacsoport vezetője Cservák Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa volt, emellett a kötet egyes fejezeteit összeállító munkacsoportok vezetői között Csath Magdolna közgazdász és Báger Gusztáv, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, a monetáris tanács tagja is feltűnik.

A Jó Állam kiadvány elsősorban a kormányzat számára nyújt értékelő áttekintést a magyar állam működésével, hatékonyságával kapcsolatban, konkrét intézkedések megalapozására nem szolgál, de a tágabb összefüggések feltárásával a kormányzás minőségének javítását célozza.

A sajtószabadságról szóló részben többek között felhívják a kormányzat figyelmét arra, hogy 2013-tól kezdődően folyamatosan romló tendencia figyelhető meg e téren.

De vélhetően a lőtéri kutyát nem érdekli majd ez az aggódó hang, főleg így a nemrég létrehozott, közel félezer sajtóorgánumot tömörítő fideszes médiabirodalom, majd annak nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítésének korában.