Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Szijjártó: Magyarország elutasítja az ENSZ menekültügyi csomagját is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában 2018. december 7-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában 2018. december 7-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország elutasítja az ENSZ globális menekültügyi csomagját is, mert az veszélyes, és újabb migrációs folyamatok megindulását ösztönözheti – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta: az ENSZ a globális migrációs csomaggal párhuzamosan elkészítette annak „testvérét”, a globális menekültügyi csomagot is, amely szerinte arról szól, hogy akit a migrációs csomaggal nem tudnak „behozni a főkapun”, azt a menekültügyi csomaggal behoznák „a hátsó kisajtón”.

Ugyan ez a csomag menekültekről szól, de az elmúlt időben több nemzetközi vita folyt arról, miként próbálnak menekültekké nyilvánítani olyanokat, akik illegális bevándorlóként érkeznek – magyarázta Szijjártó Péter.

A tárcavezető közölte: a menekültügyi csomag szerint az ENSZ elvárja a tagállamoktól, hogy a bevándorlók szabadon, ellenőrzés nélkül közlekedhessenek egy országon belül, és a letartóztatásokat, őrizetbe vételeket vissza kellene szorítani. Ez olyan biztonsági kérdés, amelyből nem engedhetünk, hiszen ez kísérlet a határsértések következmények nélkülivé tételére – vélekedett.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Európa közvetlen környezetében a konzervatív becslések szerint 30-35 millió olyan ember él, akik a saját élethelyzetük miatt bármikor elindulhatnak Európa irányába, és a globális migrációs csomag, valamint a globális menekültügyi csomag bátorítja ezeket az embereket, hogy Európába jöjjenek. Ezért Magyarország a globális migrációs csomaghoz hasonlóan a globális menekültügyi csomagot is elutasítja, és december 17-én Magyarország nemmel fog szavazni az ENSZ globális menekültügyi csomagjára.

Kapcsolódó friss hírek

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten