Lítiummérgezést kapott egy férfi a bajai kórházban felírt gyógyszertől

Már a megengedett érték háromszorosát is elérte a lítium a szervezetében, mire abbahagyták az ilyen tartalmú gyógyszerrel kezelését.

Maradandó beszédkárosodás alakulhatott ki egy bajai férfinál egy olyan gyógyszer miatt, melyet a bajai kórház pszichiátriáján írtak fel neki, majd évekig nem ellenőrizték megfelelően az állapotát.

Az esetről a Zoom.hu írt az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye nyomán.

A férfi feszültség és alvászavar miatt ment a bajai pszichiátriára még 2013-ban, ahol egy olyan szert írtak fel neki, ami lítiumot tartalmaz. Ez a fém, ha felhalmozódik a szervezetben, mérgezést okoz.

A férfi évekig szedte a szert úgy, hogy annak szintjét nem ellenőrizték megfelelő időközönként; bár a hivatalos előírás szerint egy hónapig hetente, három hónapig havonta, majd háromhavonta kell ellenőrizni.

Volt olyan időszak, amikor 14 hónapig nem nézték meg, milyen magas a vér lítium-szintje.

Végül a férfi felesége hívta fel a kezelőorvos figyelmét a bajra, amikor már

férjénél időbeli orientáltság zavara lépett fel, valamint a globális gondolkodás képességének elvesztése következett be. Vezetés közben nem figyelte a közlekedési táblákat, fogalma sem volt, induláskor mennyi üzemanyag van az autóban, és azt sem tudta, hogy mennyi pénz van nála.

A férfi 2016-ban már olyan állapotban volt, hogy ismét a pszichiátriára került. Itt ismét kapott két szert, de szedésük hatására rémálmok kezdték gyötörni, alvajárás, valamint térbeli és időbeli dezorientáció jelent meg nála.

Visszakerült a pszichiátriára, ahol újra lítiumterápiának vetették alá.

A cikk szerint 2016 őszén már annyi lítium volt a férfi vérében, mely a megengedett szint kétszerese, de ekkor sem állították le a terápiát. Állapota rohamosan romlott, izomrángás, remegés lépett fel nála.

Egy újabb mérés azt mutatta, hogy a lítiumszint már a megengedett érték háromszorosát is elérte, ekkor szüntették csak meg a kezelést. Ekkor már bepelenkázva feküdt a kórházban, feleségének válaszolni sem tudott.

A férfi hosszú rehabilitációnak nézett elébe, lassacskán lábra tudott állni, viszont így is maradandó beszédkárosodást szenvedett.

Kapcsolódó hírek