Egyre lassabban ér ki a mentő, ha riasztás van, milliárdok sem oldották meg az ember- és autóhiányt

A sürgős hívások 64 százalékában ért ki a mentő 15 percen belül a beteghez 2017-ben, mely több százalékpontos romlás az évekkel ezelőtti állapothoz képest – írta meg a Népszava a mentők 2017-es költségvetési beszámolója alapján.

Ez látványos romlás a 2014-es állapotokhoz képest,

akkor ugyanis még a sürgős hívások 72,5 százalékában odaértek a betegért 15 percen belül.

2015-ben ez a mutató már csak 68-69 százalék volt, a 2016-os adatok nem álltak a Népszava rendelkezésére, aztán 2017-ben már a betegek negyedéhez fél órán belül ért ki a mentő, 9 százalékukhoz pedig ennél is később. Ez utóbbi mutató 2015-ben még 7 százalék volt.

Győr-Moson-Sopron megyében a legjobb a helyzet egyébként, ott a hívások 79,3 százalékában volt kint a mentő 15 percen belül, Pest megyében viszont a legrosszabb: ott a hívások felében nem sikerül negyed óra alatt a helyszínre érkezni.

A lapnak nyilatkozó mentősök a lassulás okának az ember- és autóhiányt nevezték meg, szeritük egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból.

15 milliárd forintból nem sikerült a gyorsulás

A Népszava szerint a kormány uniós forrásokból mintegy 15 milliárdot költött már arra, hogy a mentők tízből kilencszer kiérjenek a beteghez 15 percen belül. Modernizálták a mentésirányítást, 22 új mentőállomást építettek, hatvanat pedig felújítottak.

Az uniós támogatás feltételei között egyébként is szerepelt a 15 perces kiérkezési idő legalább 86,5 százalékra javítása, a sebesség azonban egyelőre nem javult, hanem a fenti adatok szerint romlott.

Feltétel volt továbbá az is, hogy a mentők diagnosztikus minőségű adatokat tudjanak küldeni már akár a helyszínről a kórházaknak, ehhez meg is vettek egy csomó tabletet, de ez a cél sem teljesült.

Kapcsolódó hírek